Vanatoarea dupa preturi mai mici la produse agroalimentare s-ar putea transforma intr-o alergatura prin tot orasul. In maxim doi ani, pietele agroalimentare din Cluj vor fi inchise, sau, dupa caz, isi vor schimba oferta de produse destinate vanzarii – spun oficialii Administratiei Pietelor Orasenesti (APO) din Cluj.
Nici una dintre piete nu intruneste normele Uniunii Europene in domeniu, iar, in acest moment, administrarea lor este partial privata, motiv pentru care investitiile, cate se fac, nu tin cont de perspectiva acestora pe viitor, ci doar de necesitatile de moment.
In acest moment, comerciantii intermediari, majoritari in pietele clujene, au ridicat pretul produselor agricole autohtone la nivelul produselor agroalimentare de import, speculand inundatiile. Clujul tinde sa devina un caz atipic in Romania in ceea ce priveste functionarea pietelor. Spre deosebire de moldoveni sau de munteni, clujenii prefera sa mearga la cumparaturi in centrul orasului.
Pietele agroalimentare, in mentalitatea clujeanului, trebuie sa se afle cat mai aproape de centru, indiferent cat timp se cheltuieste astfel pentru a ajunge dintr-un capat de cartier pana in piata.
Pe alocuri, piata agroalimentara a fost inlocuita de micile "supermarket"-uri de cartier, unde clujenii aflati in criza de timp pot merge sa cumpere, contra unor preturi cu 20-45% mai mari, toate produsele agroalimentare de care au nevoie.
Din lipsa de cerere, multe dintre pietele agroalimentare de cartier si-au schimbat oferta de produse, astfel incat pe tarabele pe care ar fi trebuit sa stea expuse legume si fructe sunt prezentate acum articole vestimentare, marochinarie si alte obiecte de acest fel.
In locul tarabelor pentru legume-fructe au "rasarit" terase spatioase, in fa