Corespondentii la Washington ai cotidianului britanic "The Financial Times" semnaleaza declansarea unei campanii chineze foarte active ce vizeaza contracararea criticilor formulate in ultima vreme in SUA, inclusiv la nivelul oficialitatilor, la adresa cresterii fortei economice si militare a Chinei.
In aceasta ofensiva, releva ziarul britanic citat, este folosita o diversitate de mijloace, inclusiv serviciile unor firme americane de lobby, mai ales cele eficiente in comunicarea cu Congresul. Aflat in capitala americana, pentru a lua parte la lucrarile Consiliului de afaceri americano-chinez, consilierul de stat Tang Jiaxuan a prezentat aspectele esentiale ale unui plan strategic chinez de abordare a relatiilor Chinei cu Statele Unite.
China, a subliniat el, va proceda, treptat, la gasirea de solutii in privinta deficitului comercial chino-american, precum si in chestiunea dreptului asupra proprietatii intelectuale, promitand un mai mare acces al oamenilor de afaceri pe pietele chineze.
Tang Jiaxuan, o personalitate politica importanta a Chinei, a avut intrevederi cu secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, axate in principal pe criza nucleara nord-coreeana si pe problemele existente la ora actuala in schimburile comerciale americano-chineze, inclusiv pregatirea unui summit George W. Bush - Hu Jintao.
In expunerea sa la Consiliul de afaceri, Jiaxuan a reiterat cererile Beijingului, de a i se recunoaste statutul de economie de piata, de a se suspenda restrictiile la exporturile de tehnologie inalta catre China, precum si de a se corecta practicile protectioniste fata de unele marfuri de provenienta chineza. La sfarsitul acestei saptamani se va afla la Beijing Robert Zoellick, secretar de stat adjunct, pentru a inaugura ceea ce China numeste un "dialog strategic". In efortul de a castiga influenta politica la Washington, relateaza corespo