Cetatenii romani care calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene pe baza de invitatie nu vor fi obligati sa prezinte la granita o suma minima in valuta liber convertibila, se arata intr-o ordonanta aprobata in sedinta de ieri a Guvernului.
Prevederea ar urma sa fie, insa, valabila numai pana la data intrarii in vigoare a ordinului ministrului Administratiei si Internelor, document care, in forma actuala, prevede o astfel de suma ce trebuie detinuta de cetatenii romani cand parasesc tara pentru a calatori in scopuri particulare in statele Uniunii Europene. Conform celor anuntate pana in prezent, ordinul mentionat, aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor, va intra in vigoare la 1 octombrie 2005.
In urma cu zece zile, Executivul a anuntat ca regimul juridic aplicabil conditiilor de iesire din tara a cetatenilor romani, care doresc sa calatoreasca in statele membre ale Spatiului Schengen, ramane neschimbat pana la intrarea in vigoare a ordinului ministrului Vasile Blaga, privind normele de aplicare a prevederii.
Initial, Guvernul aprobase un act normativ care stabilea, printre altele, ca in categoria persoanelor - cetateni romani - care sunt exceptate de la a prezenta o suma minima in valuta convertibila la iesirea din tara cu destinatia Uniunea Europeana nu se mai regasesc cele care efectueaza o vizita pe baza de invitatie.
Astfel, potrivit "Conditiilor generale de calatorie in strainatate pentru cetatenii romani", aflate pe site-ul Politiei de Frontiera (www.politiadefrontiera.ro), persoanele care calatoresc, in scopuri particulare, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state, pentru care nu este necesara viza de intrare, trebuie sa prezinte, la iesirea din tara, pasaportul valabil, asigurarea medicala (valabila pentru intreaga durata a sejurului, dar care nu este necesara in cazul pers