Ce este diabetul de tip 2? Diabetul este o boala caracterizata de incapacitatea organismului de a produce insulina sau de a folosi in mod corespunzator insulina si de niveluri inalte de glucoza in sange, deoarece insulina este ''cheia'' care deschide ''usile'' celulelor si permite glucozei sa intre.
Daca lipseste insulina, glucoza ramane in sange, in loc sa furnizeze energie celulelor. Se disting doua mari tipuri de diabet. Diabetul de tip 1 e determinat de distrugerea celulelor pancreatice producatoare de insulina. In general, acesta apare dupa 30 de ani, dar nu este exclus nici la alta varsta. Diabetul de tip 2 este mult mai raspandit si reprezinta 90-95 la suta din toate cazurile de diabet din lume. Aceasta forma de diabet apare, aproape exclusiv, la adulti si este determinata de incapacitatea organismului de a raspunde la actiunea insulinei.
Boli asociate si complicatii:
Diabetul de tip 2 poate provoca o serie de complicatii care pot duce la invaliditate permanenta sau la deces. Aceste complicatii sunt: boli cardiovasculare, afectiuni renale, afectiuni neurologice, boli oculare si orbire, boli digestive, sindromul piciorului diabetic, care poate necesita amputare.
Care sunt cauzele diabetului de tip 2?
In general, in diabetul de tip 2, pancreasul produce insulina, dar organismul nu este capabil sa o foloseasca in mod eficient. Acest lucru duce la acumularea glucozei in sange, iar aceasta nu-si mai indeplineste rolul de principala sursa de energie a corpului.
Cine este expus la risc, in mod special?
Persoanele supraponderale, persoanele cu un regim alimentar nesanatos si sedentare, persoanele cu cazuri de diabet in familie, persoanele in varsta si cele care iau medicamente, de exemplu, steroizi.
Sunt genele responsabile de diabetul de tip 2?
Boli precum d