In ciuda restrictiilor, a pretului prohibitiv si a campaniilor antifumat, romanii nu renunta la tigari
Suntem mai fumatori decat altii? Statisticile ne plaseaza pe locul doi in Europa la numarul de fumatori, cu peste 46 la suta din barbati si 24 la suta din femei. Iar cifrele cresc, de la an la an. La noi nici macar medicii nu sunt mai responsabili, si in randul lor prevalenta fumatorilor fiind extraordinar de mare. Studiile arata ca tigara, practic un drog ca oricare altul, este refugiul oamenilor din tarile sarace. Mai mult, tigara face parte din imaginea ?boema? a tarilor balcanice. In ultimii 15 ani, s-au alocat foarte multi bani pentru? campanii nationale antifumat, dar rezultatele se tot lasa asteptate, singurele piedici eficiente impotriva acestui viciu ramanand pretul ridicat si interdictiile privind fumatul in spatiile publice inchise.
In ciuda restrictiilor, a pretului prohibitiv si a campaniilor antifumat, romanii nu renunta la tigari
La ora actuala, in Romania aproximativ jumatate din populatia tarii fumeaza sau a incercat acest viciu in tinerete. Cum legislatia din domeniu este in continuare extrem de permisiva, iar campaniile antifumat si-au dovedit ineficacitatea, se poate spune ca fumul de tigara este un element aproape nelipsit in apaticul peisaj balcanic.
?Sunt dependent...?
Conform studiilor, fumatul este specific tarilor sarace, unde bugetul alocat sanatatii este foarte mic. ?Am 36 de ani, din care am fumat 25?, spune Gabriel. ?Tin minte cand aveam 7 ani si mama a gasit pachetul de tigari ascuns, nu-i venea sa creada ca-mi apartine. Am reusit de aproape trei ani sa ma las de fumat si consider ca e o mare performanta?, adauga el.
Consumul de tutun este o dependenta la fel de periculoasa ca si cea de droguri, este concluzia OMS si a Asociatiei Psihiatrilor Americani. Fumatul este combinatia a trei dependent