Din aceasta saptamana, boemii Petrosaniului sunt in vacanta, dupa ce au luat parte la o sedinta de cenaclu transformata ad-hoc intr-un colocviu literar. Inainte de binemeritata vacanta, poetii si scriitorii din Vale s-au intalnit cu trei oaspeti veniti tocmai din Craiova si Mehedinti, si nu cu mana goala, ci cu reviste literare si carti una si una.
Daca e sa ne luam dupa cat de mult a vorbit si dupa numarul cartilor aduse, vedeta intrunirii boeme de saptamana trecuta pare sa fi fost scriitorul craiovean Jean Bailesteanu, care a lansat la Petrosani revista "Autograf MJM", pe care o editeaza si conduce la Craiova.
Despre revista asta pot sa va zic doar ce-am auzit de la Marian Boboc, adica faptul ca e "de avangarda" si ca are o coperta colorata si mai multi colaboratori straini. Jean Bailesteanu a mai vorbit despre cele patru volume de proza pe care le-a adus la Petrosani, despre care oi scrie cand le-oi citi, dar si despre cenzura din perioada comunista.
Personaj agreabil si cu mare pofta de vorba, Jean Bailesteanu a declarat despre Cenaclul Boema urmatoarele: "Talentul, din cate stiu eu, nu tine cont de aria geografica, asa ca oameni de valoare se pot naste si aici, in Valea Jiului, chiar daca ne-am obisnuit sa gandim in termeni negativi despre aceasta zona.
Cred ca rolul acestui cenaclu e acela de a coagula toate valorile care se manifesta in Vale, pentru ca, va spun din experienta, intr-un cenaclu ai cate ceva de invatat de la oricine".
Urmatorul vorbitor a fost scriitorul si universitarul craiovean Ioan Lascu, de fapt un momarlan plecat demult din Salatruc.
Scuzandu-se in permanenta ca vorbeste in "sintagme lamentabile", distinsul oaspete a staruit pret de vreo zece minute asupra operei colegului Bailesteanu care, din cate mi-am