Dupa discutii care au durat mai bine de patru ani de zile, Senatul Statelor Unite a votat, vineri, legea privind reforma din domeniul politicii energetice, se arata intr-un comunicat AP. Textul a fost acceptat de catre Senat cu 74 de voturi pentru si 26 impotriva, dupa ce, cu numai o zi inainte, fusese adoptat de catre Camera Reprezentantilor cu 275 de voturi, fata de 156 impotriva.
Reforma prevede pe termen lung o strategie de reducere a dependentei SUA de importurile de energie. Costurile implementarii sale vor fi insa extrem de ridicate si vor depasi cu mult previziunile anterioare ale Casei Albe. Daca acum patru ani de zile, la initializarea propunerii, estimarile se ridicau la 6,7 miliarde de dolari, acum, dupa revizuirea calculelor, se presupune ca toate costurile se vor ridica la peste 11,5 miliarde de dolari. De fapt, costul total al reformarii sistemului energetic se ridica pe urmatorii zece ani la 14,5 miliarde de dolari, insa la aceasta suma vor fi adaugate compensatii de aproximativ 3 miliarde de dolari. Tot mai multe fonduri vor fi alocate dezvoltarii surselor de energie alternativa. Astfel, 2,7 miliarde de dolari vor merge in viitorul apropiat catre sursele de energie eoliene, 1,5 miliarde catre carbune si 1,5 miliarde de dolari catre dezvoltarea energiei nucleare.
Conform previziunilor politicienilor americani, legea din domeniul energetic va avea drept consecinta o reducere simultana a costurilor si a cererii si o dezvoltare a tehnologiilor alternative, ''curate'' din punctul de vedere al poluarii. Masurile luate insa de Guvernul american nu vor avea efecte imediate asupra preturilor la petrol in intervalul imediat urmator.
Totodata, parlamentarii au renuntat sa voteze legea privind cresterea ponderii energiei electrice provenind din surse reinnoibile la 10 la suta pana in 2020, si privind reducerea consumului de carburanti cu un