Mult discutata fuziune dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Electronica Rasdaq (BER) are, in sfarsit, mari sanse sa se finalizeze. Trebuie totusi sa luam in calcul ca ideea a "incoltit" in urma cu patru ani. Orgoliile au fost insa mai puternice decat dorinta de a transforma piata de capital romaneasca intr-una de referinta in zona Europei Centrale si de Est
Actionarii Bursei de Valori Bucuresti vor decide in aceasta luna daca cele doua burse vor fuziona. In principiu, hotararea actionarilor este ultimul obstacol de care s-ar mai putea lovi consolidarea pietelor. Stere Farmache, directorul BVB, a estimat finalizarea procesului cel mai probabil catre sfarsitul anului, daca nu intervine contestarea fuziunii, care il poate prelungi.
Insa motive plauzibile pentru ca societatile de brokeraj membre ale Asociatiei Bursei sa se opuna nu ar exista, estimarile reliefand premise pentru costuri mai mici, ceea ce ar duce la cresterea numarului de investitori.
Geneza
Ideea unificarii celor doua burse i-a venit, in urma cu mai bine de trei ani, presedintelui ANSVM la acea data, Valeriu Velciu, si a fost agreata de majoritatea operatorilor pietei Rasdaq, care au votat, in aprilie 2001, pentru fuziunea celor doua piete. Ei considerau ca aceasta ar fi singura modalitate prin care Rasdaq se putea reabilita si supravietui.
Insa Gabriela Anghelache, vicepresedinte CNVM in 2001, nu considera oportuna absorbtia de catre BVB a societatilor listate pe piata extrabursiera, intrucat cele doua sisteme diferite de tranzactionare ofereau mai multe alternative investitorilor. In opinia sa, era mai buna solutia de administrare comuna a celor doua piete.
La prima conventie anuala a brokerilor, in 2003, Siminel Andrei, actualul presedinte al ANSVM, a reluat ideea fuziunii.
Argumentele au fost atunci faptul ca piata