Peticirea sistemului de asigurari cu o noua lege care sa afirme obligativitatea politelor impotriva catastrofelor naturale este inutila, tinand cont de lipsa instrumentelor de impunere categorica a obligativitatii: cei care nu se vor asigura - si este cazul a milioane de romani - nu vor primi bani, dar asta se intampla si in sistemul actual, de asigurare facultativa, spun analistii.
Pe de alta parte, nu se poate reveni la sistemul comunist, conform caruia toata lumea era asigurata "prin efectul legii" si primea despagubiri chiar daca nu avea platite la zi politele de asigurare.
Proiectul de lege creat de Comisia pentru Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu sprijinul unor firme private privind asigurarea obligatorie a locuintei ar putea fi, insa, adoptat in curand, in speranta de a determina macar o parte din proprietarii a 8 milioane de imobile si locuinte sa se asigure. In prezent doar 5-10% din imobile sunt asigurate, majoritatea aflate in zone urbane.
Rolul statului democratic este sa asigure existenta unui cadru competitiv fara sa se amestece in industria privata. Impunerea unui sistem obligatoriu de asigurari, asa cum este el formulat, ar afecta nu doar dreptul de proprietate, dar si de electiune al asiguratului, rezolvand problema lipsei de asigurari in cazul inundatiilor, cutremurelor sau a altor cataclisme numai in parte, sustin expertii.
"Un astfel de sistem nu ar putea fi viabil in nici un fel. Daca ne intrebam ?Ce se va intampla daca la data producerii unei catastrofe un cetatean nu are asigurare??, ne dam seama de inutilitatea noii legi, intrucat cetateanul in cauza nu va fi platit", sustine Costin Moscovici-Muresanu, consilier al unei companii de asigurari.
De altfel, proiectul de lege contine o limitare a asigurarii unui imobil la o anumita suma, care poate fi cu mult sub valoarea respecti