Leasing-ul de personal sau munca temporara, cum este denumirea oficiala, devine o forma de utilizare a fortei de munca tot mai folosita in Romania, principalul motiv al acestei evolutii fiind aparitia pe piata a unor companii multinationale care au activitati fluctuante si care cauta angajati cu care sa acopere varfurile de activitate. Pe urma investitorilor majori au venit si cele mai importante firme de consultanta, specializate pe acest gen de servicii.
Munca in regim temporar a fost introdusa in Romania o data cu intrarea in vigoare a Codului muncii, in martie 2003. Potrivit legii, agentul de munca temporara pune la dispozitie unei companii (utilizatorului) un salariat angajat prin contract de munca temporara. Cu alte cuvinte, agentul de munca temporara este cel care inchiriaza personal unei companii atat timp cat aceasta are nevoie.
Acest sistem nu prezinta avantaje doar pentru angajator, ci si pentru angajat care poate dobandi astfel experienta in cadrul unor companii din diverse domenii. In plus, in momentul in care termina un anumit contract, angajatul beneficiaza in continuare de asistenta companiei de leasing, care il ajuta sa-si gaseasca un nou angajament.
O piata flexibila
Domeniile in care munca temporara este cel mai frecvent ceruta sunt industria automotive, industria textila, industria IT, dar si serviciile de telecomunicatii sau vanzarile.
"Companiile care activeaza pe aceste domenii au nevoie de flexibilitate. Este cunoscut faptul ca firme precum Coca-Cola sau Connex au perioade promotionale, de crestere a vanzarilor, in care au nevoie de oameni in plus pentru cateva saptamani. Exista de asemenea, companii de productie care se confrunta la un moment dat cu o crestere a cererii pe piata si au nevoie de muncitori in plus. Cum ar fi, insa, ca aceste firme sa angajeze azi 500 sa