Sechestrati, umiliti si amenintati. Intr-o Romanie care seamana mai mult cu Europa Evului Mediu decat cu UE, rolul inspectorului trimis pe teren, in control, nu pare a fi deloc bine inteles de patronii cu aere de investitori in ABC-uri.
Gata oricand sa faca ceva pentru a scapa de verificari, administratorii firmelor vin ori cu oferte tentante gen "spaga", ori trec la violente si amenintari. Si de aici incepe circul...
Inchipuiti-va un magazin mixt dintr-o comuna sau un sat infundat. Pretutindeni in tara sunt la fel. Desi au autorizatii pentru alimentare, patronii se invart intotdeauna si de un mic birt, pentru ca vorba aia: cei mai multi bani se storc tot din bautura. Inainte de a intra, dai peste nelipsitele mese unde stau prabusiti petrecaretii satului, care au si rolul de a da alarma.
Inauntru este bezna, iar mirosul, inconfundabil. Pe rafturi isi asteapta prafuite vanzarea pungile de faina amestecate cu cele de sare, gris si zahar, bineinteles dintre cele mai ieftine. Detergentii sunt langa biscuiti, lazile de paine zac pe jos, spre bucuria puilor, care mai apuca la cate un pranz delicios. Din tavan, atarna cate o lipitoare de muste plina de victime.
Inspectorul intra, se legitimeaza calm, in timp ce vanzatorul sau patronul isi da ochii peste cap. Se cauta autorizatia: "Este?". "Daaaa!", vine raspunsul de dupa tejghea al omul ce inca spera ca va scapa usor. Urmeaza apoi tot felul de "pretentii" ale inspectorului: carnetul de sanatate, cursul de igiena, actele marfurilor.
Vanzatorului ii sare tandara si incepe sa urle de se cutremura castravetii in conserve: "Ce! Ati venit sa ma inchideti! Stiu eu cine v-a trimis…Da' la el de ce nu mergeti? Aha, va zic eu ca-i ruda cu… (primarul, seful de post sau vreun procuror, personajele difera de la