Stresata de intärzierea la consultatie, Dorina era cat pe-aici sa dea buzna in cabinetul medical cu tigara in gura. Doctorul Scheffel o intampina cu amabilitate, dar cu jumatate de zambet: „Tot nu te-ai lasat de iarba dracului?“ ii spune. Nu, nu s-a lasat, insa, pentru a-si linisti constiinta, isi spune ca nu e singura.
Dupa datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o treime din populatia lumii fumeaza. In tarile Uniunii Europene, de la 31 iulie intra in vigoare directiva, potrivit careia se va interzice publicitatea articolelor de tutungerie.
Interdictia se extinde asupra publicitatii tutunului la televiziune, radio, in presa scrisa si Internet, precum si asupra reclamei de sponsorizare la desfasurarea pe teritoriul UE a manifestarilor culturale si sportive internationale. Scopul directivei antitabac a UE este lupta pentru un mod sanatos de viata a europenilor.
Comisarul european pentru ocrotirea sanatatii si protectia drepturilor consumatorilor, Marcos Ciprianu, a salutat apropiata intrare in vigoare a directivei, precum si decizia unui sir de tari ale UE de a interzice fumatul in locurile publice.
Potrivit cercetarilor Bancii Mondiale, implementarea interdictiei la publicitatea articolelor de tutungerie ar putea reduce consumul de tutun cu sapte la suta, informeaza Prompt Media.
Consumului alarmant de tutun si amplorii pe care a luat-o tabagismul in ultimul timp i se opun drastice campanii antitabac: in pliante, prospecte medicale si sedinte cu scop terapeutic antitabagic aflam ca tutunul „in afara efectelor sale malefice, este o planta nefolositoare, nu are calitati terapeutice, nu sporeste coeficientul de inteligenta, nu infrumuseteaza, nu stimuleaza inspiratia
artistica, nu asigura nici un aport caloric etc.” Deci fumatorul cumpara, pe bani multi, doar... nenorocire si fum.