Patru studenti din Iasi impreuna cu profesorul lor au pus la cale un program de calculator prin care albinele sint transformate in iscoade, menite sa anunte unde sint cimpurile de mine sau unde toxicitatea ne ameninta viata. Microsoft le-a propus imediat angajarea.
Din Iasiul podului cu flori de peste Prut s-a iscat pe nestiute o alta punte, una a creierelor, ce porneste din Bahlui si bate hat pina la Cedar River, apa care trece pe linga oraselul Redmond, Seattle, unde-i sediul Microsoft. Aproape 40 dintre angajatii lui Bill Gates sint ieseni.
Universitatea albinelor
O glorie discreta plutea vineri peste cladirea noua si anosta a Facultatii de Calculatoare din cadrul Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi”. La facultatea de pe malul Bahluiului, intr-o liniste cuminte strajuita doar de ciini de pripas, holurile-s pustii, ca intre examene.
La ultimul etaj, intr-un cabinet incins de te face leguma, plin de computere, profesorul Florin Pantelimonescu zgindareste iarasi la o cutiuta albastra din lemn, ce a stirnit pretuirea celor de la Microsoft acum citeva saptamini.
Impreuna cu patru dintre studentii sai, Alexandru Ciobanu, Florin Grigoriu, Vilia Haza si Vlad Bujureanu, profesorul Pantelimonescu, 48 de ani, a creat o retea de computere pliata discret, dar cu rigoare, pe viata de zi cu zi a unor comunitati de insecte, astfel incit inteligenta artificiala creata de om sa fure din inteligenta naturala a lumii vii.
Au inceput cu furnicile, dar au evoluat acum la albine. Universitarul iesean - mustata carunta, vorba moale - marturiseste ca „furnicile au fost o scoala pentru noi, albinele sint o Universitate.
Gasesti la ele ierarhie, diviziune a muncii, mobilitate, fiecare individ pleaca pe teren cu un «task» precis - cu o sarcina -, comunica la coechipier, se regrupeaza, au deci tehnici similar