O veche zicala spune ca mancand in fiecare zi cate-un mar, alungam doctorul din casa. Foarte adevarat. Marul este, insa, o exceptie, pentru ca majoritatea dogmelor medicale nu mai sunt deloc, dar chiar deloc valabile. Asa pretind, cel putin, ultimele cuceriri ale stiintei.
Cat de ridicole par astazi tratamentele folosite de stramosii nostri: vraciul topaind in jurul bolnavului pentru alungarea duhurilor rele, blana de pisica pentru curmarea durerilor reumatice sau untura de peste atotvindecatoare.
Ce fericire pe capul nostru ca suntem civilizati, cu atatea medicamente la indemana. Oare chiar asa sa fie? In fiecare dimineata, milioane de oameni isi pun in palma tabletele mici si colorate, le privesc o clipa visatori si le inghit cu apa, fiind convinsi ca au facut ceva pentru a trai mai sanatos si mai mult.
Din punctul de vedere al ultimelor cercetari stiintifice, ideea ca vitaminele sub forma de tablete ar ajuta la ceva este la fel de intemeiata ca si aceea ca blana de pisica ar usura suferinta reumaticilor. Sau parerea ca razele Rontgen sunt extrem de daunatoare si ca antibioticele sunt cel mai eficient remediu impotriva gripelor. Trecand in revista miturile cele mai populare privind sanatatea, putem constata ca unele sunt doar amuzante, iar altele pot pune in pericol viata celui care crede cu tarie in ele. Ce este mit si ce adevar aflati din lista pe care v-o prezentam in cele ce urmeaza.
Mitul nr. 1
Toaletele publice sunt cel mai mare focar de infectie
Este o teorie sustinuta mai ales de femei, care nu s-ar aseza nici in ruptul capului pe colacul Wc-ului, nici macar la cei mai apropiati prieteni. De teama microbilor care stau la panda!
Este adevarat ca este un loc unde pot sa existe microbi periculosi, dar numarul acestora este cu mult mai mare pe birourile, aparent inofensive, in preajma carora isi petrec o mare par