(Foto: )
Boala saraciei continua sa loveasca. Numarul cazurilor de imbolnaviri cu bacilul Koch a crescut constant in ultimii trei ani. In fiecare an, aproape 700 de bihoreni devin victimele acestei maladii mortale. Copiii crescuti in familii care-si duc traiul la limita subzistentei sunt victime sigure ale acestei boli.
Tuberculoza este una din cele mai cunoscute boli transmisibile ale umanitatii. Cu toate acestea, boala nu a fost inca eradicata total. Este singura maladie care insoteste, complementar, viata mizera pe care o duc inca foarte multi pamanteni.
In Bihor, medicii spun ca fenomenul este sub control, insa pauperizarea constanta a societatii si scaderea drastica a nivelului de trai a unei largi categorii sociale a dus, in ultimii trei ani, la o expansiune a bolii.
Semnal de alarma
Privita ca o „boala a mizerieiâ€Â, tuberculoza nu este recunoscuta de catre cei afectati. Pentru ca TBC-ul este o boala contagioasa, problema personala a celui infectat devine una colectiva.
Refuzul de a accepta realitatea se transforma in refuzul asistentei medicale, spitalizarii, tratamentului, ceea ce-i transforma pe bolnavi in adevarate „bombe biologice†pentru cei din jur. Tuberculoza nu trebuie privita cu dezgust, ea fiind o problema serioasa care trebuie tratata ca atare.
Aruncand o privire de ansamblu asupra starii de sanatate a populatiei din judet, doctorul Ritli Ladislau, seful Directiei pentru Sanatate Publica (DSP) Bihor, confirma faptul ca aceasta este precara, indicatorii demografici aratand ca mortalitatea este mare, natalitatea scazuta si sporul de natalitate negativ.
Ritli este de parere ca motivele evolutiei atat de rapide a TBC-ului in judetul Bihor sunt „factorii de risc