(Foto: )
Unul dintre cele mai importante monumente istorice din Bihor este parasit in uitare.
Basilica din Tamasda are o vechime de peste 900 de ani, cea mai mare biserica romanica, ramasa in picioare din intreg Ardealul, nu pare a fi pe lista de prioritati a institutiilor publice locale, care sunt dezinteresate in reamenajarea, reabilitarea si introducerea sa in circuitul turistic.
In zadar Tamasda e invadata frecvent de turisti straini, care sunt dornici de a vedea si studia acest monument, deoarece nimanui nu-i pasa. Monumentul nu capteaza atentia autoritatilor bihorene indrituite sa puna osul la treaba pentru salvarea sa.
Din basilica romanica din Tamasda, veche de aproape un mileniu, a ramas, ca marturie, doar turnul si o mica parte din vechiul altar.
Ceea ce odata a fost un important punct de refugiu pentru oamenii locului, inca din perioada invaziei hoardelor tatare, acum a devenit un loc paraginit pe care taranii l-au transformat intr-un spatiu de aruncat gunoaie si crescut gaini.
Desi face parte din lista monumentelor istorice de prima importanta din Romania, aceasta veche basilica a ajuns o ruina, in prag de autodemolare. Asta in totala contradictie cu legea 422/ 2001, privind protectia monumentelor istorice.
Bataie de joc
Nici un fel de indiciu nu atesta ca turnul de la Tamasda e mai mult decat o simpla constructie abandonata. Nici un insemn pe care sa scrie ca edificiul este un vestigiu al istoriei locului, nici un fel de mijloace de protectie impotriva degradarii, nimic.
Ansamblul arhitectural din Tamasda este acum un fel de anexa la gospodaria unui satean. Pe langa casa si coteturi, omul are in curte si un monument. Aici cresc orataniile, care-si lasa gainatul pe cara