Manastirea Dalhauti, din judetul Vrancea, este pastratoarea unei icoane facatoare de minuni cu o poveste incarcata de pilde si intamplari deosebite. Despre Icoana Maicii Domnului cu Pruncul se spune ca este pictata de Sfantul Arhanghel si Evanghelist Luca sau de unul din primii sai ucenici.
Calatorule, inarmeaza-te cu rabdare si multa credinta cand vrei sa mergi la Dalhauti! Drumul spre manastire e unul anevoios. Cand ploua e si mai rau, iar inundatiile de anul acesta... au cam stricat drumul! Noroc cu natura, ea te ajuta sa nu te plictisesti. Hauri pe-o parte a drumului, un perete de pamant ori de stanca pe cealalta parte. Totul este completat cu o mirifica padure in care inca mai gasesti arbori seculari ce-ti pot spune povesti cu oameni si sfinti de demult.
VECHII SFINTI. Acum sute de ani, in jurul Focsaniului erau numai paduri, cu locuri nestiute, multe erau neumblate. Legenda spune ca la baza construirii primei bisericute stau doi pastori carora Maica Domnului le-a aparut in fata si le-a spus sa ridice un lacas de cult in locul unde se aflau, la Dalhauti. Realitatea "datata" arata ca in secolul al XV-lea, intre 1464 si 1469, la 16 kilometri de Focsani s-a ridicat o mica biserica din caramida cu hramul "Izvorul Tamaduirii". La cativa metri de prima biserica s-a ridicat o alta biserica, din lemn, ce poarta inscriptia: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica s-au facut din temelie in zilele staretiei sfintiei sale Teoclit, la anul 1810, iar acum in zilele sfintiei sale staretului Dionisie, s-au mai innoit si s-au impodobit cu catapeteasma sapata si poleita, cum si altarul si tinda si slonul. S-au zugravit, dupa cum se vede, in zilele mariei sale, Grigorie Dimitrie Ghica Voievod, a Preasfintiei sale Chiru Chir Kesarie, episcopul Buzaului, la leat 1827, iulie 20". Pana la desfiintarea manastirii de catre comunisti, lacasul de cult era casa a sute de calug