Postul Sfintei Marii sau Postul Santamariei a fost randuit de Biserica noastra sa fie tinut in cinstea Nascatoarei de Dumnezeu, care, inainte de Adormirea sa, a petrecut in neincetata rugaciune si in post.
Dureaza doua saptamani, incepand de la 1 august si pana la 14 august inclusiv. Lasam sec la 31 iulie, iar cand aceasta zi cade miercurea sau vinerea, lasam sec la 30 iulie. Postul Adormirii Maicii Domnului preceda praznicul Adormirii Preacuratei Fecioare Maria si il tinem spre aducerea aminte a virtutilor Maicii Domnului. Postul acesta este mai usor decat al Pastilor, dar mai aspru decat al Nasterii Domnului si al Sfintilor Apostoli. Cele doua saptamani de post de la sfarsitul verii sunt necesare, dupa unii teologi, si pentru a intampina cum se cuvine ambele sarbatori: Schimbarea la fata a Domnului si Adormirea Maicii Sale. Este dezlegare la peste, vin si untedelemn in praznicul Schimbarii la fata, iar acolo unde este hramul bisericii Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla, de asemenea, se dezleaga la peste pentru participantii la praznic. In restul postului se mananca ulei si se bea vin numai sambata si duminica. Daca Adormirea Maicii Domnului cade in zi de post, mancam de dulce a doua zi, adica la 16 august, iar in ziua Adormirii mancam peste.
REGULI. "Tipicul mare" si "Invatatura despre posturi" din "Ceaslovul Mare" prescriu ajunare lunea, miecurea si vinerea pana la ceasul al IX-lea, adica ora 15:00, cand se consuma hrana uscata; martea si joia se consuma legume fierte fara ulei, iar sambata si duminica se dezleaga la ulei si vin. In timpul acestui post se citesc in bisericile manastiresti si in unele biserici de mir cu tipic de manastire, zilnic, alternativ, cele doua paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov.
POSTUL ASTAZI. Respectarea postului este o datorie crestina, dar trebuie facut cu tragere de inima, adica nu numai pentru ca asa trebuie