La cativa metri de Orastie, specialistii Universitatii din Sibiu au dat peste o necropola din secolul al X-lea. Peste 60 de morminte! Arheologii au gasit schelete si vestigii care atesta ca aici sunt ingropati maghiari din primul val de migratii pe Valea Muresului. Ciudat este insa ca alaturi de ei sunt ingropati si daci, semn ca cele doua populatii s-au unit din vremuri indepartate.
Necropola este datata din secolul X si este situata peste o asezare din perioada neolitica, veche de circa opt mii de ani si apartinand culturii Turdas. Pana acum, cei 19 studenti si lectorul universitar care supravegheaza lucrarile, Ioan Marian Tiplic, au dezvelit peste 60 de morminte. Aici au dat peste schelete si vestigii care atesta prima aparitie a maghiarilor pe aceste locuri.
Spre deosebire de populatia autohtona, maghiarii erau neam razboinic. Mormintele lor, descoperite la Orastie in locul numit Platoul Rompos, au caracteristici comune cu cele apartinand culturii Grupului Cluj: toti sunt ingropati alaturi cu armele purtate in timpul vietii si harnasamentul cailor.
Prin indepartarea stratului de pamant sub care se odihneau, arheologii au scos la iveala tolbe pline cu sageti, bratari din sarma de bronz, scaritele de cavalerie si zabalele din fier. "Acestea duc spre orizontul maghiar.
Femeile mai au un vas de ceramica depus in imediata vecinatate a capului, probabil o ofranda alimentara", explica Marian Tiplic, care sustine ca astfel se pot diferentia de populatia autohtona, in ale caror morminte vasul avea forma amforoidala si era depus in zona genunchilor.
"Forma vine din zona bizantina, dar pentru asezarea diferita in zona capului sau catre genunchi nu exista inca o explicatie". Specialistii de pe santier cred ca foarte multe intrebari si-ar gasi raspunsul daca s-ar