Oamenii de afaceri cred ca una din directiile in care Executivul ar trebui sa actioneze este scaderea importurilor de resurse energetice, gaze, petrol.
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, a declarat ca importurile de bunuri de larg consum si de resurse energetice vor creste deficitul comercial al Romaniei si in semestrul doi din cauza ca Banca Nationala urmareste, in principal, scaderea inflatiei si nu este interesata de deficitul de cont curent.
Pe primele sase luni ale anului 2005, deficitul comercial al Romaniei a fost de 4,208 miliarde euro, in crestere cu peste 42,1 la suta comparativ cu perioada similara a anului 2004, cand s-a cifrat la 2,96 miliarde euro.
"Dealtfel, chiar guvernatorul BNR apreciaza ca nu exista probleme legate de deficitul de cont curent, acesta finantandu-se din investitiile straine", a spus Cristian Parvan.
Deficitul a fost influentat de cresterea pregnanta a importurilor la combustibili, de autovehicule si a unor produse metalurgice. Parvan apreciaza ca, in rezumat, aceste cifre inseamna ca piata romaneasca nu satisface cererea. Una din directiile in care Executivul ar trebui sa actioneze este scaderea importurilor de resurse energetice, gaze, petrol. De altfel, Secretarul general AOAR crede ca elaborarea unei strategii de eficienta energetica este prioritara, prin reducerea pierderilor din retele.
In Romania exista studii care arata ca din caldura care ar trebui sa intre in apartamente se pierde 40-60 la suta. SUA, dar si alte state europene, au un Program rational de reducere a dependentei energetice de importuri.
In contextul economic si politic actual, majoritatea tarilor au dezvoltat astfel de programe, cu atat mai mult cu cat fluctuatiile pretului petrolului sunt mari si "deseori imprevizibile".
"Pentru o economie sanatoasa, bazata pe societati puternic