Importul de carne de porc pe primele sase luni ale acestui an s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut. In structura deficitului comertului cu produse agroalimentare, carnea de porc occupa primul loc, in conditiile in care subventia pentru producatorii interni a crescut de la 8.000 la 12.000 de lei/kilogram.
In paralel, Romania importa in jur de 2,5 milioane de porci vii pentru abatorizare.
In negocierile cu Uniunea Europeana, la capitolul agricultura, Romania nu a solicitat pentru sectorul de porcine nici o perioada de tranzitie. Nu avem cote, nu avem restrictii, dar nici sanse de a dezechilibra piata europeana cu productia proprie destinata exportului. In momentul de fata se estimeaza ca efectivul de porcine ajunge undeva in jurul a 5 milioane de capete.
Dintre acestea, doar un milion se afla in fermele comerciale si alte patru milioane in gospodariile taranesti. Cele 5 milioane de capete asigura in jur de 30-40% din consumul intern. Asadar, faptul ca importam este mai mult decat o necesitate, iar pentru urmatorii doi-trei ani trebuie sa ne asteptam la o noua crestere a importurilor.
“Deficitul de carne de porc este foarte mare si nu il putem acoperi din productia interna”, afirma Stefan Nicolae, directorul general al Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala. “Importurile se justifica si vor mai creste”, considera Mihai Lungu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii si initiatorul primei cooperative agricole “capitaliste” din Romania.
Razboiul surzilor
Pe fondul acestei situatii, crescatorii de porci si procesatorii din Romania duc o lupta de cativa ani buni. Primii cer subventii si taxe vamale la importurile de carne de porc, ceilalti vor un comert liber, neingradit de taxe. Orice taxa suplimentara duce automat la o majorare a pretului la produsele prelucrate.
Cre