Desi cunoscuta in ansamblu de cititori, tipologia finantarii terorismului contine multe detalii pentru descoperirea carora analistii financiari specializati in prevenirea si combaterea spalarii banilor lucreaza cot la cot cu serviciile secrete, precum si cu structurile similare din strainatate. Un astfel de caz, in care suma presupusa a fi fost destinata teroristilor prin intermediul unor firme-fantoma si al unor persoane apropiate familiei Bin Laden era de 750.000 de dolari, a fost analizat de specialisti, dosarul fiind trimis Ministerului Public spre solutionare.
Analistii Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor au demarat verificarile in urma unor sesizari primite din partea autoritatilor romane, potrivit carora un cetatean arab care ar fi avut legaturi cu familia Bin Laden ar fi finantat terorismul prin intermediul unei societati comerciale din nordul tarii si al unor firme-fantoma controlate de un cetatean sirian.
Potrivit informarii, cetateanul arab ar fi cumparat, in schimbul unui milion de dolari, pachetul majoritar de actiuni al unei societati comerciale detinute de APAPS. Suma a fost achitata integral la semnarea contractului, iar societatea cu pricina a contractat imediat credite bancare in valoare de 250.000 de dolari.
Firme-fantoma
Continuand cercetarile, analistii financiari ai Oficiului au descoperit ca sumele erau investite in Romania prin intermediul administratorilor unui grup de societati "fantoma" coordonate de cetateanul arab care a cumparat actiunile de la APAPS, savarsind astfel infractiunile de contrabanda, inselaciune, fals si uz de fals.
Suma totala, de 2,35 milioane de dolari, a fost transferata, in transe, unor societati din tarile arabe care au utilizat in acest scop documente fictive de import de marfa (in speta, facturi mai vechi de un an, platile externe fiind facute c