Digul din Deva este mai gaurit decat un svaiter. Vulpile, popandaii, firmele de constructii si indolenta Garzii de Mediu isi dau mana pentru ca la prima viitura, pagubele din Deva sa fie maxime.
Casele devenilor situate in apropierea Muresului sunt din nou in pericol de a fi inundate. Lucrarile pe care firmele de constructii le fac de-a lungul digului sunt executate fara nici un fel de autorizatii. "Nu mai stiu ce sa fac si cui sa ma adresez. Locuiesc, intr-adevar, intr-un cartier periferic din Deva.
Dar nu cred ca acesta este un motiv pentru ca nimeni sa nu ia nici o masura si sa traiesc cu teama ca locuinta mi-ar putea fi inundata la prima viitura", a declarat Grigore Marton, de pe Strada Haraului.
Cum se vede mediul din birou
Vulpile care si-au facut vizuini de-a lungul digului au fost alungate de balastieristi. Acestia nu sunt insa preocupati de decolmatarea raului, ci de distrugerea amenajarilor hidrografice deja existente.
Structura de rezistenta a digului este deja grav afectata de excavarile care au loc chiar la baza acestuia, dar autoritatile paseaza vina necontrolarii activitatilor ilegale de la una la cealalta. Garda de Mediu poate aplica amenzi intre 50 si 100 de milioane de lei persoanelor juridice si intre 5 si 10 milioane persoanelor fizice care incalca normele de mediu.
"Malul Muresului este, la Deva, in mod traditional, o zona cu probleme. Aici se depoziteaza moloz si gunoaie. Este un real pericol pentru colmatarea albiei raului. Raspunderea pentru existenta depozitelor ilegale apartine in mod exclusiv celor de la primarie.
Noi nu putem decat sa verificam daca lucrarile care se executa au nevoie de autorizatii de mediu", a declarat Angela Croitoru, directorul Garzii de Mediu Hunedoara. Sesiza