Un numar de 20 de controlori financiari ai Camerei de Conturi Iasi s-au razvratit impotriva Curtii de Conturi a Romaniei pentru neachitarea unor restante salariale de aproape patru miliarde de lei, in ultimii trei ani de zile.
Intr-o actiune semnata de toti angajatii Camerei de Conturi Iasi, in frunte cu directorul general Constantin Iatco, si adjunctul sau, Mircea Pristavu, institutia ii cere Justitiei sa-i oblige pe mai-marii Curtii de Conturi sa plateasca sporurile de vechime pentru perioada iunie 2002-mai 2005, actualizate in functie de indicele de inflatie si calculate pina la achitarea integrala a sumelor restante.
„Pina la aparitia OUG 160/ 2000 am beneficiat, pe linga salariul de baza, si de sporul de vechime, indiferent de actul normativ in baza caruia am fost salarizati. In anumite perioade am mai beneficiat de stimulente sau prime anuale de 20% din fondul de salarii, retributii de merit, spor de stabilitate, de risc sau de suprasolicitare neuropsihica, conform Legii 104/1999.
Consideram ca neacordarea sporului de vechime contravine actelor normative in vigoare. Sintem indreptatiti sa beneficiem si noi de aceste drepturi salariale, deoarece nu avem alte avantaje pe care le confera calitatea de demnitar public", se arata in actiunea controlorilor de la Camera de Conturi Iasi.
Saguna respinge pretentiile salariale ale iesenilor
In replica, presedintele Curtii de Conturi a Romaniei, Dan Drosu Saguna, a depus o intimpinare la dosarul cauzei, aratind ca „cererea iesenilor privind plata sporului de vechime nu are temei legal". Presedintele Curtii de Conturi a Romaniei, Dan Saguna, a cerut respingerea acestei solicitari.
La un moment dat, Saguna isi nuanteaza pozitia, aratind ca, in cazul in care Justitia ieseana ad