Doi ani si jumatate au fost necesari pentru ca cursul monedei unice sa scada sub pragul de 3,5 lei.
Acest fapt s-a petrecut ieri intr-o piata valutara destul de agitata. "Au predominat ordinele de vanzare, iar BNR se pare ca nu a fost deranjata de aceasta evolutie, comenta evolutia pietei un dealer bancar. Probabil ca acum este mult mai importanta tinta de inflatie decat deficitul comercial sau de cont".
Cursul mediu a coborat de la 3,5237 la 3,5014 lei, insa ultimele cotatii din piata au avut o medie de 3,4930 lei, ceea ce inseamna ca, astazi, cursul oficial va incepe cu 3,4, in cazul in care BNR nu se va "supara".
Scaderea cu aproape 1% a monedei unice a echivalat cu o intarire a leului fata de dolar cu aproape 2%, cursul mediu coborand de la 2,9164 la 2,8672 lei, una din cele mai importante fluctuatii ale ultimelor luni.
Ca inflatia va sari din graficul de la inceputul anului este sigur, insa nu se stie cu cat. BNR a lasat de inteles ca aceasta ar fi de maxim 8%, insa "gurile rele" indica un nivel de peste 9%. Un semn ca evolutia este crescatoare deriva din faptul ca dobanzile la un an au urcat la inceputul lunii la 6,58 - 9,13%, dupa ce la jumatatea lui iulie ele coborasera la un minim istoric de 6,31 - 8,94%.
La scaderea dolarului a contribuit si evolutia paritatii pe pietele internationale, unde euro a crescut de la 1,2127, vinerea trecuta pe pietele americane, la 1,2244 dolari, ieri pe cele europene. Cresterea monedei unice este o consecinta a lichidarii unei parti din pozitiile pe dolar, investitorii temandu-se de fluctuatiile generate de volumele reduse de tranzactionare din august.
Daca in urma cu doar cateva zile pretul unciei de aur cocheta cu pragul de 420 dolari, ieri, la Londra, acesta a urcat la aproape 432 dolari.
Doi ani si jumatate au fost necesari pentru ca cursul monedei unice sa scada sub pragul de 3,5 l