Procurorii, judecatorii si ceilalti specialisti din domeniul judiciar au la dispozitie 60 de zile pentru a declara pe propria raspundere daca au facut sau nu politie politica inainte. Declaratiile lor vor fi verificate in termen de sase luni de Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii, urmand ca, in cazul unei declaratii false, procurorul sau judecatorul sa-si piarda locul in magistratura.
Noul pachet de legi prevede ca magistratii nu pot fi agenti activi sau acoperiti ai serviciilor secrete romanesti, fiind obligati ca, la inceputul fiecarui an sa dea o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa clar acest lucru. In cazul in care nu declara realitatea, procurorii sau judecatorii sunt exclusi din magistratura. Masurile sunt prevazute in Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si Justitiei, precum si alte masuri adiacente, in cadrul articolului 6 cuprins in "Titlul XVII privind modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul magistratilor". Astfel alin. (3) prevede ca toti "judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul auxiliar de specialitate sunt obligati sa dea, anual, o declaratie pe proprie raspundere in care sa mentioneze daca sotul, rudele sau afinii pana la gradul al IV-lea, inclusiv, exercita o functie sau desfasoara o activitate juridica ori activitati de investigare sau cercetare penala, precum si locul de munca al acestora. Declaratiile se inregistreaza si se depun la dosarul profesional".
Nou introdus, articolul 61, alin. (1) stipuleaza ca "judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor si personalul auxiliar de specialitate sunt obligati sa faca o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca polit