O vina pasata
In timp ce Priplata da declaratii despre cat de usor i-a fost sa fuga din Romania, Tribunalul din Satu Mare si Inspectoratul de Politie al Judetului Bihor arunca vina neincarcerarii lui Priplata de la unul la altul. Presedintele completului care a judecat dosarul Tepro la Tribunalul Satu Mare, Gheorghe Rat, spune ca Frantisek Priplata a fost pus in libertate de Curtea de Apel Oradea pe 19 iulie 2001, care a dispus judecarea lui in stare de libertate, cu interdictia de a parasi Romania. Gheorghe Rat este judecatorul care l-a condamnat, in 2002, pe Priplata la sase ani de inchisoare. In iunie anul acesta, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a majorat sentinta cehului la opt ani de inchisoare pentru instigare la asasinarea liderului sindical Virgil Sahleanu.
Gheorghe Rat spune ca, pe 3 iunie, Priplata a cerut amanarea executarii pedepsei, invocand motive de sanatate si familiale. Rat a dispus Serviciului Medico-Legal Bihor si Primariei Oradea efectuarea unei anchete sociale, care insa nu a avut loc. Judecatorul Rat a emis un mandat de executare a pedepsei pe numele lui Priplata pe 9 iunie, mandat transmis IPJ Bihor, care trebuia sa-l incarcereze pe ceh. ?In mod repetat, dupa primirea mandatului, condamnatul a fost cautat la o adresa unde locuia fara forme legale cu concubina sa. Pentru a preveni parasirea tarii in aceeasi zi de 15.06.2005, politistii l-au dat in consemn la frontiera, iar pe 30 iunie in urmarire generala?, ne-a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Bihor, subinspectorul Alina Popa.
?Am trecut granita in noaptea de joi spre vineri. Mi-a luat 20 de minute. Nu voi spune niciodata pe unde?, a declarat Priplata pentru Blesk. Priplata luase decizia de a-i cere presedintelui Basescu sa-l gratieze. In plus, condamnatul mai ceruse sa-si ispaseasca pedeapsa in Cehia. Ministerul ceh al Justitiei asteapta acum ca