Trei dosare la Inalta Curte de Justitie si Casatie, trei la Tribunalul Neamt si alte trei la Judecatoria Neamt. Toate pentru datorii de zeci de miliarde de lei nerecuperate de Romsilva Neamt.
Tarata a taiat padurile din Muntii Neamtului si nu a platit. Este vorba despre penalitati pentru mari intarzieri sau pentru neplata datoriilor curente.
"Prejudiciul este foarte mare", sustin surse din cadrul Romsilva Neamt. 17 dosare au fost solutionate rapid in 2004, cand PSD era inca la putere, toate dand castig de cauza omului de afaceri pesedist.
"Desi am castigat in prima instanta, am pierdut de fiecare data la apel. S-au invocau tot felul de chestiuni de procedura. S-au invocat de fiecare data motive de calamitate. Dar nu a adus la proces dovezi in acest sens", ne-au mai spus sursele noastre.
Cu toate ca datoriile se adunau an de an, motiv pentru care directia silvica se chinuia sa le recupereze, firmele lui Tarata erau acceptate sa participe la licitatie pentru contractare de masa lemnoasa din padurile statului.
Legea, valabila din 1993, spune foarte clar: nici o societate care inregistreaza datorii la stat nu poate participa la licitatie. Dar omul PSD a avut acoperirea necesara: Rusu Costache, directorul Romsilva Neamt, era varul sau!
"Potrivit caietului de sarcini, nu putea fi oprit de la licitatie. Nu se inregistrau datorii. Instanta trebuia sa hotarasca in acest sens", incearca sa se justifice noul director al Directiei Neamt, Buftea Ioan.
Insa unele surse din cadrul Inspectoratului de Control al Padurilor pe regiunea Moldova ne-au declarat ca, "daca exista un litigiu cu Romsilva, Culita nu mai avea voie sa participe la licitatie".
Varul Costache, protectorul lui Tarata
Insa omul PSD reuseste sa primeasca "partea leului" si in 2005. Adica este marele castigator al licitat