Saptamana trecuta ma trezesc, pe la pranz, ca devin superbogat. Un e-mail ma anunta ca sunt unul dintre cei doi fericiti castigatori a unui milion de dolari la Loteria Internationala Microsoft.
Mesajul preciza ca adresa mea de mail, transformata in loz castigator, fusese trasa la sorti de computer, dintre alte doua milioane de adrese de posta electronica de pe tot mapamondul.
Ziarist fiind, deci banuitor din fire, cad totusi in reveria clasica a romanului care se vrea rentier pe viata. Ma vad deja un Lefter Popescu plecat intr-o vacanta de lux in insulele grecesti.
De-acolo ii trimit patronului demisia prin fax, in varianta moderna din cele "Doua loturi" ale lui Caragiale: "Sanatatea mea prea delicata nu-mi permite sa mai suport asprimile de tot felul ale serviciului."
Ma vad drept un generos mecena pentru prietenii mei mai putin norocosi, "looseri" ai economiei de piata. Deja am cateva dileme placute. Unde sa-mi trimit copilul la studii, in Europa de Vest sau in Statele Unite? Sa risc o parte din bani la bursa, sa-i bag in investitii de portofoliu sau in imobiliare, ca-s cele mai sigure?
Branduri-capcana
Exact asta este genul de dileme care le plac escrocilor ce trimit astfel de mesaje. Am sunat la cei de la Microsoft Romania care mi-au confirmat ca n-au nici o legatura cu jocul inselator.
Microsoft Lottery International este, pe Internet, una dintre cele mai des intalnite escrocherii de tip loterie. Bill Gates n-a avut vreodata asa ceva ca obiect de activitate iar hotii - pentru ca asta sunt cei care trimit mesajele - se folosesc de diverse marci de prestigiu pentru a castiga increderea potentialelor victime.
De la falsele loterii n-o sa vezi vreodata vreun dolar. Poate viceversa, cum zice tragicomicul personaj caragielesc: de dat bani s-ar putea sa le dai tu lor, daca esti fraie