Inasprirea conditiilor de calatorie in tarile UE, masura recent anuntata de catre Ministerul Administratiei si Internelor, starneste revolta oamenilor de afaceri.
Acestia considera ca teancul de acte cu care vor trebui sa se prezinte la iesirea din tara, in cazul calatoriilor de afaceri, este o masura discriminatorie fata de partenerii lor din UE.
Ei afirma ca noile masuri le micsoreaza, considerabil, sansele de reusita.
"Apreciez ca aceste masuri vor pune intr-o grava situatie de inferioritate oamenii de afaceri romani, obligati sa "roage" partenerii de afaceri sa-i invite in tarile lor", arata conducerea Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), intr-un comunicat remis ieri.
In anumite situatii concrete, partile intr-un contract chiar nu au interesul de a trimite aceste invitatii, iar neefectuarea calatoriilor ar provoca pierderi intreprinzatorilor romani.
Este cazul litigiilor, spre exemplu cele privitoare la existenta rebuturilor la livrari, care trebuie constatate de ambele parti.
"Este ridicol sa trebuiasca a negocia pretul la o afacere cu cineva, iar in prealabil sa trebuiasca sa-l rogi sa-ti trimita o invitatie", spune Cristian Parvan, secretar general al AOAR.
Obligativitatea detinerii unor invitatii, a unor documente care sa ateste existenta relatiilor de afaceri, dupa cum suna proiectul de ordin, reprezinta o culpabilizare a intreprinzatorilor, a celor care calatoresc cinstit si care va crea noi oportunitati de manifestare a abuzurilor si coruptiei, adauga AOAR.
Ordinul omoara turismul extern
Un alt punct slab al proiectului de ordin il reprezinta obligativitatea care revine turistilor de a avea asupra lor o suta de euro pentru fiecare zi de sedere in strainatate, chiar daca au achizitionat sejurul de la o agentie turistica.
Situatia nu a