Numarul contractelor futures si options la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) a fost in luna iulie de peste sapte ori mai mare comparativ cu perioada similara a anului trecut, fiind spulberate toate recordurile de tranzactionare pentru o luna de vara, a declarat directorul de tranzactii la BMFMS, Radu Balbaie.
Numarul pozitiilor deschise la BMFMS in perioada mentionata s-a ridicat la aproape 16.500. Primele tranzactii pe raportul leu/euro cu scadenta decembrie au fost realizate, in urma cu doua saptamani, la 3,5850 - 3,5949 lei. Scaderea euro sub pragul psihologic de 3,55 lei a provocat o noua apreciere a leului, pretul de cotare coborand pana la 3,5417 lei.
In ultima parte a lunii iunie raportul leu/euro a fost cotat pentru septembrie la preturi de 3,62 - 3,65 lei, investitorii fiind influentati de cresterea majora a deficitelor de cont si comercial. Cei care au mizat insa pe politica BNR de tintire directa a inflatiei au obtinut profituri deosebite. In saptamana 25-29 iulie, tranzactiile au fost realizate la preturi de 3,5199 - 3,56 lei, vineri pretul fiind stabilit la 3,54 lei, datorita fluctuatiilor mari din piata valutara.
Potrivit BMFMS, opiniile brokerilor sibieni sunt impartite. Cursurile vor continua sa fie folosite ca principala ancora anti-inflationista, considera o parte dintre brokeri, ceea ce echivaleaza cu aprecierea leului, in timp ce ceilalti cred ca in ultimele luni din 2005 euro va reincepe sa creasca, urcand spre 3,6 - 3,7 lei.
Evolutia cursului leu/euro si a paritatii euro/dolar au provocat o scadere semnificativa a raportului leu/dolar cu scadenta septembrie. Daca la inceputul lui iulie tranzactiile s-au realizat in culoarul 2,9975 - 3,0225 lei, lunea trecuta dolarul a coborat la 2,94 lei. Trendul descrescator s-a mentinut si in zilele urmatoare, dolarul atingand un minim de 2,92 lei.
Paritatea eur