Opt dintre cele noua decizii adoptate de Consiliul Concurentei in materie de ajutor de stat nu au primit comentarii din partea expertilor europeni, cea de-a noua decizie fiind inca analizata de Comisia Europeana.
Capitolul „Concurenta“ a fost principalul subiect al sedintei de ieri a Comitetului Executiv pentru Integrare Europeana, care a durat mai mult de trei ore si la care a participat si presedintele Traian Basescu.
„Faptul ca decizia Consiliului Concurentei se afla in analiza Comisiei Europene nu inseamna ca ea este una care nu respecta normele europene, ci doar ca ea nu a fost supusa inca atentiei acestora. UE nu are o armata de mii de experti care sa se ocupe mediat cu deciziile adoptate in Romania“, ne-a declarat secretarul de stat Leonard Orban, fost negociator sef al romaniei cu UE.
Concluzia reuniuni de ieri a fost aceea ca dialogul permanent cu oficialii europeni si calitatea deciziilor au determinat acceptarea, fara comentarii, a celor mai multe hotarari luate in domeniul concurentei.
Incepand cu 1 ianuarie 2005, 59% din decizii au fost acceptate fara comentarii, in timp ce pe parcursul anului 2004, doar 10% din deciziile comunicate la Bruxelles au fost acceptate fara comentarii.
„Privatizarea companiilor de electricitate si distributia de gaze au fost rezolvate din acest punct de vedere. Din cele patru distributii de gaze, trei au fost solutionate iar a patra este la Comisia Europeana.
Stergerea de datorii in procesul de privatizare a acestor societati nu reprezinta ajutor de stat, iar Comisia Europeana a fost de acord cu acest lucru“, a afirmat presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde in sedinta de ieri a Comitetului Executiv pentru Integrare Europeana.
Opt dintre cele noua decizii adoptate de Consiliul Concurentei in materie de ajutor de stat nu au primit comentarii