Dupa ce prima incercare a esuat, Ministerul Educatiei pregateste o noua "pilotare" a descentralizarii invatamantului preuniversitar in anul scolar 2005/2006. Strategia de descentralizare va fi Dupa ce prima incercare a esuat, Ministerul Educatiei pregateste o noua "pilotare" a descentralizarii invatamantului preuniversitar in anul scolar 2005/2006. Strategia de descentralizare va fi pilotata in aceleasi opt judete, la care se mai pot adauga doua-trei, pentru a se forma un esantion reprezentativ. "Descentralizarea invatamantului preuniversitar reprezinta transferul de autoritate, responsabilitate si resurse, in privinta luarii deciziilor si a managementului general si financiar, catre unitatile de invatamant si comunitatea locala", se arata in proiectul descentralizarii invatamantului preuniversitar. "Noi introducem competitia intre scoli, acestea fiind interesate sa ofere calitate. Banii merg unde merge elevul. Nu se va desfiinta nici o scoala. Daca, de exemplu, intr-o comuna sunt patru scoli cu cate 50 de elevi, facem o singura scoala puternica, cu mai multe locatii, cu un singur buget si cu un singur director", a declarat ministrul Mircea Miclea.
Ce aduce nou strategia de descentralizare a invatamantului preuniversitar:
* Finantarea educatiei oferite de scoli nu se va mai face pe capitole traditionale (personal, manuale, reparatii etc.), ci va fi o finantare globala, pe cap de elev, o scoala primind bani in functie de numarul de elevi pe care ii are. Scoala A absoarbe scoala B daca aceasta din urma nu ofera calitate. O scoala va avea cel putin 200 de elevi. Scolile cu elevi putini se vor uni intr-una singura, dar cu mai multe locatii.
* Daca acum se aloca 15-17 milioane pe elev/an, o data cu descentralizarea, costul mediu per elev va ajunge la aproape 23 de milioane pe an scolar.
* Ministerul Educatiei nu va mai cumpara manual