Acum cateva zile, MCTI a deschis licitatia pentru atribuirea proiectului pilot de implementare a sistemului PLC (Power Line Communications) in satul Marasesti, judetul Mures. PLC este o tehnologie ce ofera servicii de comunicatii (telefonie si date) folosind ca suport de transmisie liniile electrice. In teorie totul e bun si frumos, dar practica pare a fi destul de departe de acest tablou roz. Impedimentele sunt de mai multe feluri: in primul rand, scopul declarat al acestui sistem,
Acum cateva zile, MCTI a deschis licitatia pentru atribuirea proiectului pilot de implementare a sistemului PLC (Power Line Communications) in satul Marasesti, judetul Mures. PLC este o tehnologie ce ofera servicii de comunicatii (telefonie si date) folosind ca suport de transmisie liniile electrice. In teorie totul e bun si frumos, dar practica pare a fi destul de departe de acest tablou roz. Impedimentele sunt de mai multe feluri: in primul rand, scopul declarat al acestui sistem, scop nobil, cu certitudine, este de a furniza servicii de date si de Internet unei parti mai mari din populatie, caci, asa cum spun oficialii MCTI, sistemul PLC se bazeaza pe o infrastructura deja existenta (peste 99% din populatie are acces la reteaua de electricitate din propria locuinta), si, in concluzie, “este o modalitate mult mai facila de a avea Internet in locuinta.”
Dar cui anume ii foloseste acest Internet in zone rurale, mai ales avand in vedere rata extrem de scazuta de penetrare a computerelor in randul populatiei? Sunt aproape opt milioane de gospodarii in Romania, iar numarul computerelor depaseste cu foarte putin doua milioane. Este lesne de gandit ca cele mai multe computere se afla in zonele urbane. Cui i-ar folosi, deci, acest Internet la priza?
Oficialii din minister spun in mod idilic