Toti cei care au in proprietate sau in administrare unitati de productie in domeniul acvaculturii sunt asteptati la Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA) pentru a fi inscrisi in Registrul special constituit.
Unitatile de productie incluse in registru vor primi licenta de acvacultura pentru o perioada determinata.
Pana in prezent au fost eliberate de catre agentie 104 licente de acvacultura, din care 23 de pepiniere, 67 de crescatorii, 8 statii de reproducere artificiala si 6 pastravarii, cu o suprafata totala de 17.400 ha, din care helesteie 8268 ha, iazuri 913 ha, pastravarii 20,5 ha si lacuri de acumulare 3031,5 ha, potrivit datelor ANPA.
Pentru a creste capacitatea de productie, agentia va identifica, impreuna cu autoritatile locale, terenuri care se preteaza la realizarea de amenajari piscicole si va incuraja introducerea in cultura a unor specii valoroase de pesti, (sturioni, pastrav, lipan, coregon, lostrita, anghila, chefal, cambula) si realizarea unor amenajari specializate in reproducerea altor vietuitoare acvatice
(broaste, raci, scoici).
Aceste masuri se impun intrucat productia obtinuta in unitatile de acvacultura a scazut dramatic dupa 1990, cantitatea de peste recoltata anul acesta reprezentand mai putin de 25% din productia anului 1989, potrivit unui comunicat de presa al ANPA.
In conditiile reducerii accentuate a productiei de peste, atat prin pescuit industrial, cat si prin acvacultura s-a remarcat o crestere continua a importurilor.
Astfel, daca in anul 1995 importurile de peste reprezentau mai putin de jumatate din productia interna datorata acvaculturii, in 2003 importurile depaseau de aproape sase ori productia interna din acvacultura.
Totusi, in ultimii ani, s-a constatat o reducere a cererii de ciprinide chinezesti (amur, novac, sanger), si