Reguli de circulatie inedite, semne rutiere foarte colorate sau norme stricte de a face plaja – acestea sunt doar cateva dintre conditiile cu care, de voie, de nevoie, trebuie sa se familiarizeze orice turist care isi face curaj sa-si petreaca concediul in statele UE.
In ciuda tentativelor initiate de Uniunea Europeana de a realiza un set comun de reguli pentru cei 25 de membri, armonizarea legislativa dorita este departe de a deveni realitate.
Legislatia nationala a statelor membre se dovedeste greu de schimbat, mai ales atunci cand se loveste de obisnuinta cetatenilor cu un anumit sistem.
Cel mai bun exemplu este conflictul dintre Germania si Italia, inceput in 2003, legat de normele de conduita de pe plajele mediteraneene. Nemultumiti de comportamentul turistilor germani, italienii au trecut la atac in frunte cu ministrul Turismului, Stefano Stefani.
El si-a exprimat nemultumirea ca "germanii ne invadeaza plajele in grupuri mari, iar cel mai mare cotidian al lor, Bild, nu omite, la inceputul fiecarui sezon, sa scrie despre numarul ridicat de furturi de masini sau despre cele mai recente statistici ale victimelor Mafiei siciliene".
Vadit suparat pe turistii nemti si pe presa din Germania, care scoate in evidenta numai punctele slabe ale regiunilor turistice italiene, ministrul si-a continuat si anul acesta fronda.
El a publicat un manual cu reguli de conduita pe plaja, in care turistilor barbati li se cere sa nu faca plaja in costumul lui Adam, iar femeilor li se recomanda sa renunte la tinuta topless.
Nici bautul pe nisipul fierbinte nu mai este permis, potrivit noilor reguli. Manualul mai spune ca uscarea rufelor la soare este un obicei nedemn pentru plajele italiene.
Circulatia
Problemele comunitarilor nu se afla numai pe litoralul italian. Majoritatea turistilor eu