Joi, 21 iulie, la sediul GDS a avut loc dezbaterea cu tema Invatamantul superior in impas?, moderata de Andrei Cornea. Au participat ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, cadre universitare, reprezentanti ai mass-media. Publicam in continuare fragmente din aceasta dezbatere.
ANDREI CORNEA
Menirea universitatii
Exista patru actori principali implicati in procesul de invatamant: ministerul, administratia universitatilor, corpul didactic si studentii. Chestiunea principala mi se pare a fi aceea a responsabilitatii fiecarei categorii in domeniul sau de competenta, dar si a tuturor laolalta in cooperare. Responsabilitatea cere insa sa se puna o intrebare capitala: Care mai este menirea universitatii? Continuare a liceului, scoala profesionala avansata, formare a unei personalitati intelectuale, inceput de formare stiintifica (artistica)?
Marile probleme de subfinantare a invatamantului universitar de stat nu ar trebui sa fie trecute cu vederea de catre minister si de catre cei care alcatuiesc bugetul. Se observa o lipsa cronica de mijloace, investitii reduse, dar exista si probleme serioase de salarizare. Salariile unora dintre universitari, de pilda la Universitatea din Bucuresti, sunt mizerabile (inferioare celor ale unor colegi din tara), daca ei nu sunt profesori plini. Mai mult, ele vor fi reduse si mai mult in acest an, deoarece Universitatea sustine ca nu are fonduri ca sa aplice legi de salarizare existente. De partea sa, statul nu are voie sa evite sa ia pozitie, invocand autonomia universitara si aruncand asupra universitatilor un mod nefericit de alocare a bugetului. Inechitatea de salarizare duce si la dificultati tot mai mari in a atrage tineri capabili in sistemul universitar, ceea ce pe termen destul de scurt se va dovedi dezastruos. Bugetarea pe cap de student s-a dovedit a fi o eroare: facultatile vor sa aiba cat ma