Terenurile sunt din ce in ce mai scumpe in Capitala dupa ce, in luna iunie, s-a introdus taxarea cu 10% a tranzactiilor imobiliare.
Agentii imobiliari spun ca in ultimele doua luni au fost inregistrate cresteri de pana la 10% in cazul preturilor terenurilor, de vina fiind "incapatanarea proprietarilor, care nu vor sa scoata nici un ban in plus din buzunare pentru plata impozitelor".
Din acest motiv, detinatorii cer mai mult, pentru a-si acoperi pierderea. Emil Giurgiu, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), crede ca scumpirile anuntate de catre unele agentii imobiliare sunt artificiale si mai degraba generate de speculatori.
"Este vorba despre pretul cerut de proprietar, si nu de pretul de tranzactionare. Problema este daca exista si disponibilitatea de a plati, pentru ca de unde nu e, nu ai ce sa iei", ne-a declarat Emil Giurgiu.
De altfel, nu ar fi prima scumpire inregistrata in cazul terenurilor din Bucuresti, prima jumatate a anului 2005 aducand majorari de aproximativ 20-30% la nivelul preturilor.
Lucian Racaru, directorul general al Centrului Imobiliar Roman, pune scumpirile pe seama restrangerii ofertei de terenuri. intr- adevar, in conditiile in care in Bucuresti se construieste din ce in ce mai mult, este tot mai greu pentru un investitor sa gaseasca un teren disponibil intr-o zona buna a Capitalei.
Din acest motiv, cei care au bani de investit s-au orientat catre terenuri cu case aflate in stadii avansate de degradare, pe care ulterior le darama. "Este o investitie buna, pentru ca te alegi cu un teren cu toate utilitatile trase", conchide Lucian Racaru.
Terenurile - evolutie ascendenta
Preturile terenurilor isi vor continua urcusul ametitor. "Tendinta de crestere ar putea continua pana la sfarsitul anului, ajungand pana la 40%, in medie", estimeaza