In urma cu putin timp va informam despre includerea judetului Satu Mare, pe lista unitatilor administrative in care, in urma cu mai bine de doua saptamini a batut grindina si a fost furtuna urmata de ploi torentiale. Datele din teritoriu au fost centralizate la nivel de prefectura, care la rindul ei a inaintat situatia la Ministerul Administratiei si Internelor.
Pe baza sesizarilor primite din teritoriu, comisia de pe linga Prefectura a trecut la verificarea in teren a ceea ce s-a semnalat. S-a intocmit o situatie a suprafetelor calmitate, pina la 20 iulie. Diverse culturi au fost calamitate in proportii diferite, suprafetele insumate sint de 4.101 ha.
Cele mai mari suprafete calamitate au fost cultivate cu griu
Materialele trimise Ministerului Administratiei si Internelor, dar si Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale prezinta in detaliu tipul de cultura, suprafata afectate si proportia de afectare.
Iata in cele ce urmeaza lista culturilor care au avut de suferit ca urmare a ploilor si grindinei cazute in perioada 11 - 19 iulie: 2.439 ha cu griu, calamitat in proportie de 75% (la o productie medie estimata de 5.000 de kilograme la hectar, pierderea totala este de 9.146 de tone); la floarea-soarelui suprafata afectata este de 602 ha, calamitate in aceeasi proportie ca si la griu - 75% (la o productie medie de 3.500 de kg. la hectar, pierderea este de 1.580 de tone); soia de pe 50 de ha a fost afectata in proportie de 100% (la o productie medie de 3.000 de kg la hectar, pierderea este de 112,5 tone); porumbul a fost afectat in proportie de 75% pe 728 de hectare (la o productie medie de 8.000 de kg boabe la hectar, pierderea este de 4.368 de tone).
Cu distrugeri de 60% s-au evaluat 90 de hectare de sfecla de zahar (care la o productie d