Asa cum am mai scris, la nivelul judetului au fost cultivate 39.189 de hectare cu griu pentru consum si 1.366 de hectare de griu pentru saminta. Pina la aparitia acestor rinduri, potrivit informatiilor puse la dispozitie de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Satu Mare, griul este recoltat in proportie de 70%.
Productia medie obtinuta de pe suprafetele recoltate este de 3.612 kilograme la hectar, ceea ce inseamna cu aproape 20% mai mult, comparativ cu ceea ce se obtine sau se estimeaza a se obtine la nivel de tara. Daca productia medie se mentine pina la terminarea secerisului, cantitatea de griu care va exista in judet va depasi 140.000 de tone.
Calculele si experienta anilor anteriori evidentiaza ca vor fi aproximativ 50.000 de tone de griu peste necesitatile judetului, estimate la 90.000 de tone.
Pretul de achizitie a griului ramine inca necunoscut
Cu doar citeva zile inainte de a se incheia campania de recoltare a griului, producatorii nu cunosc pretul de valorificare. O intilnire care a avut loc la sediul DADR Satu Mare, la care au participat producatori, procesatori si depozitari, discutiile privind potentialul pret al griului a stirnit spiritele.
Fiecare din categoriile mentionate mai sus isi sustinea punctul de vedere, formulind argumente nedemontabile.
Unul dintre reprezentantii marilor producatori de griu, si cind facem aceasta afirmatie ne gindim mai ales la productiile bune obtinute si in aceste an, de peste 5.000 - 5.500 de kilograme de griu la hectar, Emil Muresan, de la Carei, a deplins soarta agricultorilor.
Daca fermierii care au productii bune se simt in pericol, micii producatori, mai ales aceia care au productii medii de 3.000 - 3.500 de kilograme de griu la hectar vor muri cu