In sfarsit. Parlamentul Romaniei a ajuns la standarde UE. Din pacate, doar prin prisma constituirii grupurilor parlamentare de prietenie. Teoretic, aceste grupuri (in care toti deputatii au un loc asigurat!), ar trebui sa prezinte si sa reprezinte Romania in lume. Practic, norocosilor alesi le mai pica o excursie in strainatate. Pe banii nostri.
Ca intr-o tara ce se cazneste sa intre in UE, si in Romania diplomatia si strategiile de politica externe sunt extrem de importante. Poate de aceea, parlamentarii nostri s-au aliniat la normele europene. Dar nu va ganditi ca au devenit mai responsabili, sau ca s-au pus pe corectat legile prost facute (tot de ei). Ganditi-va mai bine la grupurile parlamentare de prietenie.
Oficial, prin intermediul acestora, ai nostri se imprietenesc cu omologii din alte tari si, in cel mai rau caz, se aleg cu o vizita de lucru intr-o locatie exotica. Gratis. Statul plateste. Numai ca multe din aceste grupuri exista doar pe hartie.
„Sa se-ajunga la toti!"
Dupa modelul altor tari la care ne tot raportam, grupurile parlamentare de prietenie ar trebui sa construiasca trendul tarii, sa intensifice relatiile diplomatice etc.
Numai ca modelul occidental nu poate fi aplicat in Romania pentru ca nu orice parlamentar are vocatie de diplomat, selectia celor care ne reprezinta fiind minunata, dar lipsind cu desavarsire (din cauze de votari de liste si nu de politicieni). In Romania, in aceste grupuri de prietenie, locurile se dau ca la cooperativele ceausiste: cate unul, sa ajunga la toti.
Practic, fiecare dintre cei 332 de membri ai Camerei Deputatilor are un loc asigurat intr-unul din organismele internationale la care forul legislativ este parte.
La nivelul Camerei Deputatilor functionea