Euro a plonjat ieri sub pragul psihologic de 3,5 lei, pana la 3,4776 lei, valoare a cursului care nu s-a mai inregistrat din decembrie 2002.
Analistii se indoiau, pe la inceputul anului, ca BNR va lasa cursul euro sa cada sub 3,5 lei. Banca centrala s-a tinut insa de ultimele sale declaratii si a intervenit din ce in ce mai rar pe piata, lasand astfel cursul pe dinamca sa fireasca de piata, adica fixat de cererea si oferta de valuta. Dolarul a scazut si el de la 2,8672 lei la 2,8459 lei.
Pe 4 iulie, in prima zi bancara de dupa denominare, euro scadea pentru prima data sub 3,6 lei, dupa doua "tentative" de numai cate o zi in februarie, respectiv doua in luna martie.
Comparativ cu nivelul de la inceputul anului, cotatia de referinta a monedei europene a pierdut 11,5%. Totodata, leul a castigat in raport cu dolarul 2%, in conditiile in care moneda americana a avut un reviriment semnificativ in prima parte a anului.
Pe pietele internationale, euro era tranzactionat la un curs de 1,2217 dolari, cu putin peste nivelul din ziua precedenta.
Usorul declin al dolarului a survenit pe fondul declaratiilor din partea oficialilor Fondului Monetar International privind supraevaluarea monedei americane.
Aprecierea leului si majorarea tarifelor administrate erodeaza profitul exportatorilor
Aprecierea monedei nationale, majorarea costurilor de productie si concurenta au avut ca efect scaderea profitului la majoritatea firmelor din industrie, in al doilea trimestru al acestui an comparativ cu intervalul similar din 2004, potrivit unui studiu al Grupului de Economie Aplicata (GEA).
Astfel, soldul conjunctural in al doilea trimestru este -20,8% in raport cu situatia aferenta perioadei similare din 2004.
Soldurile conjuncturale releva diferentele dintre respondentii care se pronunta ferm in favoarea unei estimari si cei