Desi Aquaproiect se angaja, conform contractelor incheiate cu directiile Companiei Nationale "Apele Romane", sa elaboreze studii de fezabilitate, studii topografice, studii geotehnice si hidraulice pentru proiectele pe care le contracta prin "negociere cu o singura sursa", munca era facuta pana la urma tot de angajatii de la Apele Romane.
Se incheiau cate doua contracte: intr-unul Aquaproiect se angaja fata de Apele Romane sa realizeze un proiect, iar in celalalt Apele Romane se obligau sa muncesca pentru Aquaproiect pentru a executa acelasi proiect. Se ajungea practic ca rolurile sa se schimbe. Din beneficiar CN Apele Romane ajungea executant, lucrand pe bani putini in slujba Aquaproiect.
Castigurile uriase ale firmei sotiei fostului ministru PSD proveneau tocmai din diferentele de pret. In general, firma Leontinei Ilie ramanea cu un profit de 10%, insa au fost si cazuri cand castigurile au fost de 1000%.
De exemplu, pentru a proiecta regularizarea si indiguirea raului Bistrita pe sectorul Otelul Rosu-Iaz, judetul Caras-Severin, Aquaproiect a primit de la Directia Apelor Banat, fara licitatie, suma de 779 milioane de lei. Mai mult de jumatate din suma ceruta, mai exact 400 milioane, a fost justificata de firma Leontinei Ilie ca fiind necesara pentru realizarea studiilor topografice.
Imediat ce a primit acesti bani Aquaproiect a angajat insa, pentru doar 41 milioane de lei, tot Directia Apelor Banat sa-i realizeze respectivele studii topografice. Fara sa faca nimic, Aquaproiectul familiei Ilie a castigat astfel aproape 360 de milioane. Mai precis spus, a cauzat statului un prejudiciu de 360 de milioane.
Prejudicieri majore ale bugetului
Ca o adevarata capusa, Aquaproiect a primit prin negociere si dreptul de a realiza proiectul tehnic pentru lucrarile ce urmau sa se faca pe raul Bistrita pe tronso