UDMR si-a dat acordul de principiu pentru schimbarea sefilor celor doua Camere parlamentare. PC ramane in expectativa. Reprezentantii UDMR s-au declarat ieri de acord cu planul Aliantei PNL-PD de a schimba conducerile celor doua Camere, dar au pus o conditie: procedura sa fie constitutionala. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, crede insa ca astfel de schimbari politice nu respecta Legea fundamentala.
Un subiect revine obsesiv in sedintele liderilor Aliantei PNL-PD: schimbarea presedintilor celor doua Camere parlamentare. Dupa ce presedintele PD, Emil Boc, a anuntat luni o hotarare ferma a PNL si PD in acest sens, primii care si-au dat acordul au fost udemeristii. Exista insa un "daca". Deputatul UDMR Kelemen Hunor a exprimat ieri conditia pusa de Uniune: procedura sa fie constitutionala. "Vom fi de acord daca in cadrul Comisiilor juridice si de regulament vor fi gasite solutii constitutionale. Iar solutia constitutionala este schimbarea Regulamentului de functionare a celor doua Camere, in care sa fie incluse prevederi prin care Constitutia sa nu fie lezata", ne-a declarat ieri deputatul UDMR, Kelemen Hunor. El a spus ca "firesc ar fi ca acele doua posturi sa revina PD si PNL" si crede ca se va gasi solutia pentru realizarea acestui lucru, necesar pentru consolidarea majoritatii parlamentare.
REORIENTARE. Intrebat de ce UDMR si-a schimbat pozitia fata de schimbarea pesedistilor de la conducerea Camerelor, deputatul a explicat ca, de fapt, UDMR nu s-a opus pana acum, doar a sustinut ca nu era o prioritate. "A trecut timpul. Era o problema de timing, nu de schimbare. Insa acum credem ca, daca gasim solutiile constitutionale, firesc ar fi ca Guvernul sa aiba sustinerea parlamentara necesara, inclusiv prin presedinti", a spus Kelemen Hunor. Cat despre anticipate, ideea este respinsa clar de UDMR, iar Kelemen Hunor a spus ca problemele reale ar put