Portofoliul de actiuni cu risc mic si cistig mare trebuie sa cuprinda actiunile SIF-urilor, ale societatilor petroliere precum si ale fabricilor de medicamente.
„Prin investitile in depozitele bancare mai degraba iti conservi bani decit obtii un anumit cistig”, zice Emil Ogica, vicepresedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.
„Prea multe oportunitati de a investi nu exista, in prezent, in Romania. As spune Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si fondurile mutuale. Recomand investitiile la Bursa”, mai spune Emil Ogica.
SIF-urile, o investitie buna
Pentru cei care doresc sa-si asume un risc cit mai mic, analistii pietei de capital recomanda actiunile societatilor de investitii financiare. „Formula succesului la Bursa sau portofoliul de actiuni apropiat de ideal ar fi, pentru cei care doresc sa riste cit mai putin, reprezentat de actiunile SIF-urilor”, crede vicepresedintele KTD Invest.
Si intr-adevar, datele statistice ale Bursei de Valori Bucuresti ne arata ca de la inceputul anului SIF-urile s-au numarat printre societatile care au avut cele mai mari cresteri.
Astfel, se remarca la acest capitol actiunile SIF Banat-Crisana cu o majorare de 90,36% (pina la 1 august), SIF Muntenia cu 89,66%, SIF Moldova cu 79,31%, SIF Oltenia cu 79,31% si SIF Transilvania cu 54,81%.
Recomandarea brokerilor este sa investiti banii in toate cele cinci SIF-uri chiar in parti egale, decit sa mizati pe actiunile unuia singur. „Pina la finalul anului, actiunile SIF-urilor vor mai creste cu cel putin 20”, considera Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest.
Daca o persoana ar fi investit banii in actiunile SIF-urilor de la inceputul anului, cistigul s-ar fi situat pina in prezent la 77,54% din investitia initiala. Deci de aproape 10-12 ori mai mare decit dobinda primita la un depozit ban