In acest moment toata clasa politica vorbeste de alegeri anticipate. Insa exista un subiect important legat de alegeri care pare sa fie tratat duplicitar de catre partidele din Romania: votul uninominal.
De cinci ani de zile, politicienii vorbesc de asanarea clasei politice si sustin ca introducerea votului uninominal este singura solutie pentru acest lucru. De aceeasi parere este si electoratul si societatea civila, care militeaza constant pentru acest deziderat.
Cand vine vorba insa de realizarea practica a acestui lucru, politicenii, desi aproape toti sunt la nivel declarativ de acord, reusesc sa impotmoleasca orice initiativa legislativa in acest sens. Anul trecut, cand s-au elaborat legile electorale, toate partidele mari sustineau ca doresc renuntarea la votul pe lista si au inaintat comisiei care a elaborat legile electorale cate o varianta de vot uninominal. Nici una insa dintre variantele propuse nu a intrunit numarul de voturi necesar includerii in actul normativ a unei astfel de prevederi, iar vina a fost data pe partidele care se opuneau, UDMR si PRM.
Pozitie de inteles daca tinem cont ca acestea ar avea cel mai mult de pierdut daca se renunta la votul pe lista. Daca s-ar lua ca reper alegerile din 2004, introducerea acestui sistem nu ar provoca pierderi majore PSD si PNL-PD, principalele forte politice din Parlament. Singurii pierzatori ar fi UDMR si PRM. Partidul lui Marko Bela ar avea de pierdut din cauza ca multi membri ai minoritatii sunt risipiti in judete unde nu sunt majoritari, iar PRM pentru ca este un partid de lider, Corneliu Vadim Tudor, din umbra caruia nu au iesit in fata prea multe personalitati.
PNL il sustine doar pe jumatate
Liberalii au depus in primavara un proiect privind modificarea Codului Electoral, in care sustin votul uninominal mixt cu compensare la nivel national. Acest principiu pr