Procurorul general al Parchetului National Anticoruptie (PNA), Ioan Amarie (foto), a cerut eliberarea sa de la conducerea PNA si din functia de procuror, incepand cu data de 1 august. Amarie nu si-a motivat solicitarea de eliberare din functie, care - potrivit reglementarilor legale in vigoare - a fost inaintata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), singurul organism cu atributii legate de carierea magistratilor. Amarie conduce PNA de la infiintarea acestei institutii, mai exact de la 1 septembrie 2002.
CRITICI. Actualul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a criticat in repetate randuri activitatea PNA, sugerand ca esecurile pe care aceasta institutie le-ar fi inregistrat in lupta anticoruptie ar trebui sa-l determine pe Amarie sa demisoneze. Mai multe nume de posibili succesori ai lui Ioan Amarie la sefia PNA au fost vehiculate, in timp, printre care actualul procuror general adjunct al PNA, Aurel Miclescu, Ioan Irimie - seful Serviciului Teritorial Cluj al PNA, precum si Daniel Morar, procuror din cadrul PNA Cluj.
MINISTRUL JUSTITIEI ATACA. Tot ieri, Monica Macovei, ministrul Justitiei, a cerut CSM revocarea din functie a intregii conduceri a PNA, atat a procurorului general Ioan Amarie, cat si a celor doi adjuncti ai acestuia Gheorghe Suhan si Adrian Horia Miclescu. Cum Amarie a cerut ieri eliberarea din functie, solicitarea Monicai Macovei ramane fara obiect in cazul sau. Monica Macovei a solicitat si avizul pentru eliberarea din functie a altor 3 procurori sefi ai PNA. Este vorba despre Vasile Draghici, procuror sef la sectia de combatere a coruptiei, Ion Panaitescu, sef la sectia militara, si Alexandru Chiciu, sef la sectia de combatere a infractiunilor conexe. Ministrul Monica Macovei vrea sa faca curatenie si la Parchetul general. Asa ca astazi a solicitat CSM avizul pentru eliberarea din functie a lui George Muscalu, sef al Directiei de