BUCATE INEDITE Daca ar fi sa ne luam dupa reactiile pe care le-au avut interlocutorii nostri auzind vorbindu-se despre "placinta de caprita", intr-un Top Ten al celor mai bune mancaruri din campie ar trebui sa consideram coptura asta o delicatesa si sa o trecem, de departe, pe locul intai.
PLACINTA. Noua ne-a vorbit intai despre ea primarul din Hotarele, State Vilciu: "M-am dus sa verific sectiile de votare, la alegeri, si omul de-acolo tocmai manca, si-l intreb: «Ce-ai, ma?». «Placinta de caprita.» «Aoleu, da-mi si mie!»" Intelegem din asta ca nu poti sa nu poftesti la asa bunatate cand se afla pe masa⦠ori in traista altuia. Asa ca vrem sa stim mai multe. Ce e "caprita" asta? Ne-o si imaginam rupand cu dintii coaja vreunui dud⦠"Ia, e o planta de-i zicem noi caprita. Nu-i stiu numele stiintific. Seamana cu loboda, numai ca-i mai marunta si mai creata. Se aduna frunzele astea cand e ea mica si-i frageda. Se spala, se toaca. Se face un aluat pentru placinte, care cum il stie. Apoi, se amesteca branza cu lapte, cu smantana si oua si multa, multa frunza de-asta. Unii pun si marar. Se asaza o foaie de coca mai subtire jos, in tava, se mai pune inca una, se unge cu unt si se pune umplutura asta cu multa caprita. E asa, ca o pasta, in care predomina frunza. Se mai pun deasupra doua-trei foi de placinta si-o coci."
In sat, mama Lina, recunoscuta pentru bucatele ei gustoase, ne mai taie din elan. "Io nu prea fac. Daâ lumea face. Mai ales printre sarbi (adica prin satele locuite de etnici bulgari, veniti din sudul Dunarii). Se zice ca-i tare gustoasa⦠Daâ noi nu prea facem." De ce? Ca doar planta-i perena, nu trebuie decat sa mergi prin gradini ori pe la marginea culturilor, ori prin rapi si dai de ea. Dar vezi, poate nu place tuturor gustul asta! Ce gust are? "Cand o mananci, are un gust specific. Mai ales cand se raceste. E mai buna cand se race