Dupa putinele informatii oferite la plecarea delegatiei Fondului Monetar International, in luna iunie, dupa instabilitatea politica determinata de anuntata (dar nefinalizata) demisie a Cabinetului de la Bucuresti si mai ales, dupa evenimentele neasteptate legate de inundatii, incertitudinile ultimei luni referitoare la viitorul economiei romanesti incep sa se diminueze.
Initial, ministrul Finantelor Publice a depus armele declarand ca acordul stand-by cu FMI a fost amanat pana la o data ulterioara, efectul inundatiilor intarindu-i aceasta decizie.
Astazi, optimismul oficialului revine, chiar daca situatia lui politica nu este prea fericita, dupa nesustinerea de catre acesta a deciziei premierului de a acorda subventii uzinei Tractorul. “Vom stabili cu cei de la Fond urmatoarea intalnire. Probabil, va fi in septembrie, in conditiile in care august este o luna de concedii”, ne-a declarat Popescu.
Asadar, cu sustinere politica sau nu, ministrul Finantelor va lucra in luna care urmeaza la doua mari proiecte cu implicatii in sistemul privat si de stat: bugetul de stat pe 2006 si strategia fiscala pentru 2006-2009.
Dupa sase luni in care balbaielile Fiscului au bulversat mediul de afaceri, este foarte putin probabil ca statul sa se bucure de girul intreprinzatorilor pentru viitoarele masuri fiscale.
“Din pacate, cuvantul “volatil” a devenit atributul emblematic al legislatiei romanesti. Codul fiscal a fost modificat sau completat, de la data intrarii in vigoare, de nu mai putin de 17 ori, prin toate tipurile de acte normative cunoscute – legi, ordonante de urgenta si hotarari de guvern”, afirma Razvan Gheorghiu Testa, avocat asociat la tuca & Asociatii.
Asadar, vom trai un deja-vú al situatiei, in care informatiile referitoare la intentiile statului roman in domeniul investitional, al sustinerii unor se