In ciuda faptului ca, din luna septembrie, datorita intrarii in vigoare a noilor norme de reglementare a creditelor, prin care gradul de indatorare nu poate depasi 40% din venituri, fata de 50% cat este in prezent, cardurile de credit fac exceptie de la regula.
Dupa cum explica Patrick Gelin, presedintele BRD Groupe Société Générale, Normele BNR nu cuprind noi dispozitii in privinta cardului de credit, “ci ating doar creditul de consum”.
Cum cardul de credit era deja limitat la trei salarii nete ale solicitantului inca de anul trecut, aceasta va fi si limita care va ramane in picioare dupa data de 1 septembrie, data de la care vor intra in vigoare noile norme de creditare.
Diferenta dintre un card de credit si un credit simplu de consum este data de faptul ca un card de credit odata contractat ramane o linie de credit deschisa pe viata. Bineinteles, cu conditia ca posesorul cardului sa se dovedeasca a fi bun platnic.
Decizia BNR de a nu introduce reglementari separate pentru aceste produse bancare se datoreaza, probabil, si faptului ca ponderea cardurilor de credit este de numai 10% - 15% din totalul sistemului bancar, precum si datorita fluctuatiilor care se inregistreaza in rambursarea unui credit contractat pe card.
Nefiind vorba de un credit propriu-zis la care sa se poata calcula o rata lunara fixa, ci de o linie de credit la care solicitantul poate apela oricand cu sume diverse, ratele sunt fluctuante, iar banca nu poate calcula cu exactitate ratele viitoare ale unui client.
In plus, facilitatile de overdraft, atasate cardurilor de salarii, nu sunt deocamdata cuprinse in nici un fel de raportare, iar bancile trebuie sa se bazeze pe buna credinta a solicitantului de card de credit.
In ultima perioada, tipurile de carduri de credit existente pe piata romaneasca s-au imbogatit cu o n